Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Hvor længe kan maden holde?

Datomærkningen på dine madvarer vejleder dig om, hvor længe din mad kan holde sig. Men hvilke findes der og hvordan skal de læses?


​​​​​Der er to forskellige datomærkninger

En fødevare skal mærkes med enten ”sidste anvendelsesdato” eller ”bedst før”. Der er forskel på de to datomærkninger!

  • ”Sidste anvendelsesdato” betyder, at du kan blive alvorligt syg af at spise varen, hvis datoen er overskredet.​​
  • ​”Bedst før” er til gengæld kun en vejledende datomærkning, og hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises.


Vær opmærksom på, at datoen for både ”sidste anvendelse” og for ”beds​t før” er gældende så længe, at madvaren er uåbnet og er opbevaret korrekt. Efter åbning ændres madens holdbarhed og afhænger herefter af opbevaringsmåden. 

Efter åbning følges producentens anvisning på produktet.​

Hvorfor er der to holdbarhedsmærkninger?​​​​​
Der er forskel på fødevarers hol​​​dbarhedskriterier, og det er kun nogle fødevarer, der kan blive farlige. Derfor er der behov for to forskellige holdbarhedsmærkninger, så man som forbruger kan skelne mellem, hvilke fødevarer der skal smides ud, når datoen er udløbet og hvilke der evt. kan holde sig længere.

Så derfor bør ”sidste anvendelsesdato” aldrig overskrides, mens fødevarer mærket med ”bedst før” stadig kan spises, hvis de dufter og smager fint.

Du skal som forbruger kun forholde dig til holdbarhedsmærkningen
Du skal som forbruger kun forholde dig til, hvilken​ holdbarhedsmærkning der er på den fødevare, du har købt, og ikke hvad det er for en type fødevare.

Mange fødevaretyper kan i visse tilfælde skulle mærkes med ”sidste anvendelsesdato” og i andre tilfælde ”bedst før”. Det afhænger af fødevarens behandling og pakning. Derfor skal du kun forholde dig til, hvilken holdbarhedsmærkning fødevaren er mærket med.​

Når du køber madvarer efter ”bedst før” – hvor ligger ansvaret?​​​

Hvornår er det detailhandlens ansvar, at fødevaren stadig kan spises?​​

Det er detailhandlens ansvar at markedsføre udløbne fødevarer, så det er tydeligt for dig som forbruger, at det, du køber, er ud​​løbne varer. En sådan markedsføring kan ske ved, at varerne ligger for sig selv, via skiltning eller anden information om, at fødevaren har overskredet sin holdbarhedsdato.

Hvis en detailbutik markedsfører en udløben fødevare, er det som udgangspunkt butikkens ansvar, at fødevaren stadig er egnet til at blive spist. Det forudsættes dog, at en udløben fødevare markedsføres med henblik på at blive spist med det samme.

Hvornår bliver det dit ansvar, at fødevaren stadig kan spises?

Det bliver dit ansvar at fødevaren stadig k​an spises, hvis du først bruger den på et senere tidspunkt, når madvaren er solgt med henblik på at blive spist med det samme.

Eller hvis du fx lægger fødevaren ud i en varm bil og lader den ligge så længe, at den påvirkes af varmen. Det er altså dit ansvar, at du opbevarer fødevaren korrekt efter køb, hvilket en varm bil ikke er.

Læs mere i guiden:

Fødevarer uden datomærkning
Nogle fødevarer er ikke datomærket, da de​​t er vurderet at disse fødevarer ikke kan blive for gamle.​

Disse fødevarer er:

  • ​Tyggegummi

  • Eddike

  • Salt

  • Sukker

  • Drikkevarer med en alkoholprocent på eller over 10.

  • Vin

Fødevarer som frugt og grønt er heller ikke datomærket, men dette skyldes, at det er næsten umuligt at vurdere, hvor længe f.eks. en fersken holder sig, da det afhænger meget af opbevaring. Mærker man disse varer, risikerer man, at fødevarer der er spiselige bliver smidt ud, selvom de ikke fejler noget.​

Ændret 19. januar 2023