Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Begræns dit madspild hjemme

Mange familier laver med vilje overskydende mad, fordi det gør hverdagen lettere. Problemet opstår, når madrester, der kunne være spist, ender i skraldespanden. Her får du to redskaber, der kan hjælpe dig til at begrænse dit madspild.


​​​​​​​​Gratis redskab: Følg dit madspild med et ugeskema

Hvor meget ender i din skraldespand, som kunne være endt på tallerkenen eller i madpakken? Du er formentligt motiveret for at mindske dit madspild. Men hvis ikke du ved, hvor det opstår, er det svært at gøre noget ved. 

Vi har udviklet et ugeskema, hvor du og din familie kan følge jeres madspild, og hvor det opstår henne. På bagsiden af skemaet får I konkrete råd til, hvordan I kan mindske jeres madspild.​

Opskrift: Sådan bruger du ugeskemaet​

  • Hæng skemaet op i køkkenet, eks. på køleskabet, opslagstavlen, skabslågen.
  • Udfyld skemaet hver dag gerne sammen med dine børn, efter I har spist i en uge.
  • Sæt kryds i de bokse, der bedst beskriver, hvad for noget mad, I har smidt ud.
  • Følg jeres madspild i en uge.
  • Se, hvor I har sat flest krydser.
  • ​Vend skemaet, og få gode råd til, hvordan I kan mindske den type madspild, I har mest af.​​​


​Klik her, og print selv skemaet, og følg dit madspild i en uge

​​Gratis redskab: Skab et køligt overblik

Indretningen i køleskabet er ofte årsagen til, at rester ikke bliver spist, eller nogle råvarer ikke bliver brugt, inden de bliver dårlige. Derfor har vi udviklet et skilt, du kan sætte i køleskabet.

Det ene skilt kan du sætte ved de madvarer, der gerne må blive spist – og gerne snart skal spises. Det andet skilt kan du bruge til de madvarer, der ikke må blive spist. 

Opskrift: Sådan bruger du redskabet

  • Klip redskaberne ud og fold dem ved foldelinjen.
  • Brug de lysegrønne skilte til de rester/madvarer, der gerne må spises.
  • Brug de mørkegrønne skilte til de rester/madvarer, der ikke må spises.
​​

Skiltene der printes i alm. papir bør ikke komme i direkte kontakt med mad, som ikke er i bokse, indpakning mv. 

Fem gode råd til at begrænse madspild

Fø​lg disse fem råd og vær med til at begrænse madspildet:

  • Køb kun den mad, der er behov for

  • Opbevar maden korrekt

  • Tilbered kun den mad, der vil blive spist

  • Gem madrester og brug dem senere – også de små – og brug dem til madpakken, retter i morgen eller som eftermiddagssnack.

  • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen - ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. Læs mere om hvordan du vurderer, om din mad kan spises efter holdbarhedsdatoen her.​

​​


Opbevar og brug madrester:

Find gode råd til opbvaring og brug af rester i Fødevarestyrelsens film her:

Brug ikke sølvpapir til citron

Brug din osterest på pizzaen

Brug broccolistokken til pure

Bag chips af kartoffel- og gulerodsskræller

Put din rest af ris i brødet


Få mere viden

Læs mere her om, hvordan du planlægger din indkøbstur, så du undgår mest muligt madspild.​

Læs her, hvordan du gennem​skuer datomærkningen på dine madvarer

Læs her, hvordan du opbevarer din mad korrekt, så den ikke går til spilde​

Læs mere on madspildsreducerende initiativer​



Ændret 28. september 2022