.png)
Gratis redskab: Følg dit madspild med et ugeskema
Hvor meget ender i din skraldespand, som kunne være endt på tallerkenen eller i madpakken? Du er formentligt motiveret for at mindske dit madspild. Men hvis ikke du ved, hvor det opstår, er det svært at gøre noget ved.
Vi har udviklet et ugeskema, hvor du og din familie kan følge jeres madspild, og hvor det opstår henne. På bagsiden af skemaet får I konkrete råd til, hvordan I kan mindske jeres madspild.
Opskrift: Sådan bruger du ugeskemaet
- Hæng skemaet op i køkkenet, eks. på køleskabet, opslagstavlen, skabslågen.
- Udfyld skemaet hver dag gerne sammen med dine børn, efter I har spist i en uge.
- Sæt kryds i de bokse, der bedst beskriver, hvad for noget mad, I har smidt ud.
- Følg jeres madspild i en uge.
- Se, hvor I har sat flest krydser.
- Vend skemaet, og få gode råd til, hvordan I kan mindske den type madspild, I har mest af.
Klik her, og print selv skemaet, og følg dit madspild i en uge
Gratis redskab: Skab et køligt overblik
Indretningen i køleskabet er ofte årsagen til, at rester ikke bliver spist, eller nogle råvarer ikke bliver brugt, inden de bliver dårlige. Derfor har vi udviklet et skilt, du kan sætte i køleskabet.
Det ene skilt kan du sætte ved de madvarer, der gerne må blive spist – og gerne snart skal spises. Det andet skilt kan du bruge til de madvarer, der ikke må blive spist.
Opskrift: Sådan bruger du redskabet
- Klip redskaberne ud og fold dem ved foldelinjen.
- Brug de lysegrønne skilte til de rester/madvarer, der gerne må spises.
- Brug de mørkegrønne skilte til de rester/madvarer, der ikke må spises.
Skiltene der printes i alm. papir bør ikke komme i direkte kontakt med mad, som ikke er i bokse, indpakning mv.
Syv gode råd til at begrænse madspild
Følg disse syv råd og vær med til at begrænse madspildet:
- Køb kun den mad, der er behov for
- Opbevar maden korrekt
- Tilbered kun den mad, der vil blive spist
- Gem madrester og brug dem senere – også de små – og brug dem til madpakken, retter i morgen eller som eftermiddagssnack.
- Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen - ikke alle varer skal i skraldespanden efter udløb. Læs mere om hvordan du vurderer, om din mad kan spises efter holdbarhedsdatoen her.
- Lav en madplan, der passer til din familie - en madplan giver mulighed for at handle stort ind et par gange om ugen. Du kan lave madplan for et par dage eller en uge ad gangen, som det nu passer med dit liv og ugentlige gøremål. Når du laver planen kan du tjekke, hvad du allerede har i køleskab, fryser og skuffer.
Når du kommer til butikken med en indkøbsseddel er der også større sandsynlighed for, at du kan undgå impulskøb.
- Tøm køleskabet - på internettet kan du finde flere sites med opskrifter, hvor du kan indtaste de varer, du har i køleskabet og få opskrifter med netop de ingredienser. Det kan være en god ide, hvis du har grønsager, der er ved at være slatne eller madvarer tæt på holdbarhedsdatoen.
Se film om opbevaring og brug af madrester
Find gode råd til opbevaring og brug af rester i Fødevarestyrelsens film her:
Brug ikke sølvpapir til citron
Brug din osterest på pizzaen
Brug broccolistokken til pure
Bag chips af kartoffel- og gulerodsskræller
Put din rest af ris i brødet
Genbrug dine madrester
En anden god måde at mindske dit madspild på er ved at overveje, hvordan du udnytter dine madrester i stedet for at smide dem ud. Resterne kan fx anvendes i madpakken, i nye retter eller fryses til senere brug. Det er godt for både miljøet og din pengepung – og samtidig kan du spare tid, fordi resterne kan lette madlavningen en anden dag.
Nedenfor kan du se nogle idéer til genbrug af dine madrester - listen er på ingen måde udtømmende.
Rester af kogte kartofler, bulgur, pasta og ris
- Kan bruges i en salat
- Kan bruges som fyld i grøntsagssuppe, æggekage eller madtærte
- Moste kartofler kan tilsættes brøddej eller blive til kartoffelklatkager
Rester af brød
- Rugbrød kan rives til ymerdrys
- Fuldkornshvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner
Rester af tilberedt kød- Rest af fx kødsovs kan bruges til pizza, lasagne, pitabrød og tortillas
- Rester af fx fjerkræ eller steg kan bruges på pålæg eller i biksemad, æggekage eller madtærter
Rester af tilberedt fisk
- Fiskefrikadeller og fileter kan bruges som pålæg
- Kan bruges som fyld i salat/pastasalat
Rester af ost
- Rester af skæreost kan rives, fryses og bruges senere på pizza eller i bechamelsovs
Rester af grøntsager
- Kan fx hakkes eller blendes og bruges i fx suppe, sovs og fars - også stokkene fra broccoli og blomkål
- Kan bruges i fx æggekage
- Revne grøntsager eller grøntsagsmos kan bruges i brøddej
Rester af frugt
- Blendes til smoothie
- Koges til marmelade, chutney og lignende
Få mere viden
Læs mere her om, hvordan du planlægger din indkøbstur, så du undgår mest muligt madspild.
Læs her, hvordan du gennemskuer datomærkningen på dine madvarer
Læs her, hvordan du opbevarer din mad korrekt, så den ikke går til spilde
Læs mere on madspildsreducerende initiativer