Aftalens emner
Fødevarestyrelsens opgaver i Kemiindsatsen handler om at begrænse uønskede kemiske stoffer i mad. Aktiviteterne skal bl.a. styrke informationen til forbrugere, så de ved, hvad man selv kan gøre for at reducere eller undgå skadelige kemiske stoffer. Derudover giver Fødevarestyrelsen vejledning til erhvervet og styrker kontrollen med kemi i fødevarevirksomheder.
I aftalen er der afsat midler til forskning på DTU Fødevareinstituttet. Forskningsaktiviteterne er med til at skabe grundlaget for bedre regulering af skadelige stoffer i fødevarer og en bedre vurdering af risikoen ved indtag af kemiske stoffer fra fødevarer.
Link til selve aftalen Kemiindsats 2021-2025
Kemiindsats (2018-21)
Den nuværende Kemiindsats bygger videre på nogle af de aktiviteter, der var i den tidligere Kemiindsats 2018-2021. Den indeholdt, ligesom den nuværende, indsatser på tværs af miljø og fødevarer.
DTU Fødevareinstituttet har gennemført disse fire forskningsprojekter inden for aftalen:
- Forbedret kemikaliesikkerhed for hormonforstyrrende stoffer, alene og i cocktails (Feminix). Dansk sammendrag.
- Tarmens bakterier og effekter af fluorerede stoffer fra kosten (Microbelix). Dansk sammendrag.
- Helhedsvurderinger – cost-benefit (Metrix2) – dansk sammendrag
- Kemisk profil af fødevareemballage og forarbejdede kødprodukter (Profilix) – dansk sammendrag