Fødevarevirksomheder skal overholde en række regler for fødevarehygiejne og drift af virksomheden. Reglerne er forebyggende og fastsat under hensyn til fødevaresikkerheden.
Fødevaresikkerhed og hygiejne
Når der produceres fødevarer i en virksomhed eller laves mad i fx institutionskøkkenet eller et andet professionelt køkken, er det vigtigt at overholde visse hygiejneforhold, så fødevarerne/maden ikke gør forbrugere, kunder eller gæster syge.
Fødevarevirksomheden har ansvaret for fødevaresikkerheden af sine fødevarer. Det er virksomhedens ansvar at sikre, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko for forbrugerne ved at bruge eller spise fødevarerne/maden.
Som privat forbruger, der laver mad i hjemmet, kan du finde gode hygiejneråd i 'Relateret indhold' nederst på siden.
Regler om hygiejne og drift af fødevarevirksomheder
Alle fødevarevirksomheder, der fremstiller eller forarbejder fødevarer, skal overholde reglerne om fødevarehygiejne, fx om:
• Nedkøling af fødevarer
• Køleopbevaring af fødevarer
• Temperatur ved varmebehandling af fødevarer
• Varmholdning af fødevarer
• Hvordan man undgår at sprede bakterier (krydsforurening)
• Indretning af virksomheden
• Udstyr, der bruges i virksomheden
• Rengøring og desinfektion
• Personlig hygiejne
• Bekæmpelse af skadedyr
• Håndtering af affald
Se mere på lovstofsiden "Hygiejneregler".Se guiden "Hvilke regler gælder for indretning, hygiejne og drift i min virksomhed".
Få hjælp i Hygiejnevejledningen til at forstå reglerne
For at få et overblik over reglerne om hygiejne, indretning, og drift kan du hente hjælp i Hygiejnevejledningen. Vejledningen
giver eksempler på, hvordan fødevarevirksomheder i praksis kan overholde reglerne. I Hygiejnevejledningen kan du søge og finde reglerne for netop din type fødevarevirksomhed.
Se Hygiejnevejledningen.Se også guiden: "Sådan bruger du hygiejnevejledningen"