Bakterier, virus og parasitter i fødevarer

Bakterier har stor betydning for vores fødevarer. Nogle bakterier kan være gavnlige i fødevareproduktionen, andre kan fordærve fødevarer eller gøre os syge. Læs her om de enkelte bakterier, virus og parasitter – hvor de findes, betingelser for vækst, hvordan du undgår at blive syg af dem, mm.​

​​​​​​​​​​​​​​Både mennesker og dyr kan have sygdomsbakterier, virus og parasitter i tarmen, på slimhinder og hud. Nogle bakterier, virus og parasitter forekommer naturligt i miljøet og kan blive overført​ til fødevarer, mens andre kommer hertil via importerede fødevarer især fra varme egne af kloden. Læs mere her:

Bakterier i fødevarer

Læs her om f.eks. campylobacter, salmonella, listeria, colibakterier og yersinia.

Virus i fødevarer

Læs her om f.eks. norovirus (roskildesyge) og hepatitis A.

Parasitter i fødevarer

Læs her om f.eks. trikiner og anisaksis (sildeorm).

Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampe

Læs her om f.eks. mug og skimmel i fødevarer. 

Antibiotikaresistente bakterier og fødevarer

Læs om bl.a. MRSA -og ESC-bakterier.

Forebyggelse og bekæmpelse af bakterier, virus og parasitter i fødevarer

Læs her om, hvordan myndigheder, erhverv og brancher forebygger og bekæmper bakterier mm. i fødevarer.