Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

3R-konkurrence for dyreteknisk personale

Udvalget for Forsøgsdyr og Alternativer afholder hvert år en konkurrence, hvor man kan vinde finansiering af et 3R-initiativ på sin facilitet. Konkurrencen er målrettet det dyretekniske personale.

​Prisvinder 2017 (Legeplads for mink)Josefine Hammer, Heidi Lehman og Janni Oxfeldt fra dyreforsøgsfaciliteten på Lindholm (DTU Veterinærinstituttet) vandt i 2017 Udvalget for Forsøgsdyr og Alternativers 3R-konkurrence og kunne derfor igangsætte et velfærdsinitiativ, som skulle forbedre og berige opstaldningsmiljøet for forsøgsmink. 

Projektet blev kaldt for Legeplads på 1.sal og idéen var at tilbyde minkene et mere komplekst og aktivt miljø. For minkens trivsel og velfærd er det vigtigt at have adgang til et stimulerende miljø, som opfordrer til aktivitet og udfordrer dens nysgerrighed i aktivperioden. Projektet har forsøgt at optimere burmiljøet, dels ved mere kompleks opbygning af bur/etagebur med adgang til øvre etage via plasticspjæld – dels ved at tilføre udstyr og legetøj til førstesalen, hvorved naturlig adfærd stimuleres.

Heidi Lehman, initiativtager til 3R-projektet, fortæller følgende:
”Så er vi kommet igennem de fleste ting, som vi havde planer om at afprøve på minkene. Vi er blevet lidt klogere på, hvad der fungerer godt og mindre godt. Vi har indkøbt nye etagebure og nye hvalpenet, som er lagt i bunden af buret for at afhjælpe trykskader på poter. Vi har afprøvet en masse forskelligt legetøj og forskellige rode/bade-materialer.

Som det første prøvede vi at give minkene en kasse med vand, så de kunne bade. Det var en stor succes, og det har også senere vist sig, at være det der har fungeret bedst både for mink og i forhold til rengøring/håndtering for dyrepasserne. Vi har også afprøvet sand og spåner – det er dyrene også glade for, men flere af minkene begyndte at bruge det som toilet, hvilket ikke var optimalt.

I vandkarret tilføjede vi forskellige former for legetøj/berigelse: melorme/tørret fisk, som minkene kunne dykke efter, og plastikbolde/træringe der kunne flyde i vandoverfladen. Det viste sig dog hurtigt, at legetøjet skulle fastgøres, da de ellers blev ”fanget” og trukket ned i redekassen, hvorefter det blev uinteressant. Derfor hang vi tingene fast i øverste bur, og herefter brugte minkene meget tid på legetøjet – især en halvliters plastflaske med lidt vand i bunden skabte megen leg.

Vi har erfaret, at minkene virker mere rolige og mindre stressede. Vi har ikke observeret stereotyp adfærd, efter vi er startet på 3R-projektet. Konklusionen ud fra vores nuværende erfaring er, at vandbad fungerer hele tiden, og legetøjet skal udskiftes jævnligt for at opretholde interessen. Vi har nu muligheden for at indrette op til 100 velfærdsbure i forbindelse med minkforsøg, og det er planen, at alle minkforsøg fremover skal foregå
i beriget opstaldningsmiljø. Det har været et sjovt og et lærerigt projekt, og vi anbefaler absolut andre at kaste sig ud i det, hvis man har muligheden. Det skaber stor glæde både
hos dyr og dyrepassere.”


Prisvinder 2018 (Modificerede rottebure)Vinderen af 3R-prisen 2018 for dyreteknisk personale, Sara Mathez (LEO Pharma), har ordet:

Vores rottebure er udviklet med henblik på at skabe endnu mere plads end i de hyppigt benyttede Type-4-bure – både med hensyn til areal og højde. Vi har derfor benyttet os af
kaninbure med påmonterede plexiglasplader foran på buret, så rotterne ikke kan flygte ud
gennem burenes tremmer (prisen pr. bur er ca. 3.000 kr.). Det er indtil videre vores erfaring, at rotterne ikke bare synes roligere, men også har en bedre gruppeadfærd og synes mindre stressede. Vi tror, at årsagen til de positive observationer er den bedre plads.

Den forbedrede gruppeadfærd kan have den simple årsag, at vi huser fem rotter i hvert bur grundet den forøgede gulvplads i forhold til ovennævnte Type-4-bur, hvori der kun huses to-tre rotter. Ydermere tilgås rotterne fra en låge i siden af buret – i modsætning til oppefra, som det er tilfælde i Type-4-burene – hvilket formentlig er mindre stressende, idet rottens fjender i naturen ville komme oppefra. Der skal foretages yderligere studier af, hvordan rotterne præsterer i adfærdstests efter ophold i de nye, større bure sammenlignet med Type-4-burene.


Ændret 4. juni 2019