Kommentar til forsøgsdyrsstatistikken 2019
Det samlede antal dyr anvendt til videnskabelige formål i Danmark i 2019 er på 252.987. Dette er en lille stigning i forhold til 2018, hvor antallet var 249.747 dyr. Årsagen til stigningen er et øget forbrug af fisk sammenlignet med 2018.
I Danmarks har vi bl.a. fokus på forskning inden for opdræt af især regnbueørred, havaborre, torsk og laks. Der forskes bl.a. i infektioner, vacciner og problemstillinger relateret til produktion.
Tendensen er dog fortsat, at antallet af dyr, som anvendes til forsøg i Danmark, er relativt stabilt, og det er fortsat mus (65 %), rotter (14 %) og fisk (12 %), som dækker omkring 91 pct. af de dyrearter, som benyttes i forsøg.
I 2019 blev 50 pct. af forsøgsdyrene anvendt i Danmark registreret med belastningsgraden ”mild” og 44 pct. med belastningsgraden ”moderat”. Førstnævnte er et fald fra 61 pct. i 2018 og sidstnævnte en stigning fra 32 pct. i 2018. Antallet af dyr, som oplever betydelig belastning, udgør 1,6 pct., hvilket er en mindre stig-ning sammenlignet 2018, hvor andelen var 1.1 pct. Da vi i Danmark generelt set har en meget lille andel af dyr, der oplever betydelig belastning, vil et enkelt forsøg, der resulterer i betydelig belastning hos blot en enkelt eller to forskergrupper, kunne påvirke opgørelsen markant.
Inspektionsvirksomhed 2019
En af Dyreforsøgstilsynets opgaver er at føre tilsyn med, at forsøgsdyr i Danmark behandles korrekt og i overensstemmelse med reglerne for udførelse af dyreforsøg. Tilsynet kan udføres som anmeldt- eller uan-meldt inspektion, og i særlige tilfælde kan Rådet for Dyreforsøg kræve, at der indføjes en inspektionsklau-sul i en tilladelse til at udføre dyreforsøg. Beslutningen om, hvor og hvor ofte der gennemføres inspektion, er risikobaseret, men mindst en tredjedel af forsøgsstederne og forsøgstilladelserne skal inspiceres årligt.
Antallet af inspektioner i 2019 var 31. Af disse var 14 uanmeldte og 17 anmeldte. Af de anmeldte inspektio-ner blev fem gennemført på baggrund af en inspektionsklausul i dyreforsøgstilladelsen, hvilket svarer til 16 pct. af samtlige inspektioner.
I Danmark er tilladelsesindehavere fordelt på relativt få virksomheder og institutioner. Derfor er der kun omkring 60 registrerede adresser, hvor man opstalder eller bruger forsøgsdyr, og da mange universiteter og store medicinalvirksomheder råder over flere dyrestalde, er der reelt kun omkring 30 virksomheder og in-stitutioner, hvor der udføres dyreforsøg. Af disse blev i alt 18 inspiceret i 2019.
Dyreforsøgstilsynet forventer at gennemføre et lignende antal inspektioner i de kommende år.