Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Se hunden inden du køber den

Du løber en stor risiko ved at købe en hund, som du ikke har haft mulighed for at se. Læs her hvad du skal være særligt opmærksom på.

Hvor og hvordan overdrages hunden?

Når overdragelse af en hund finder sted på f.eks. rastepladser, i lufthavnen eller på aftalte adresser, hvor hunden ikke holdes til dagligt, skal du være særligt opmærksom. Ved sådanne overdragelser er det svært at få en fornemmelse af hundens ophav, og det miljø hunden kommer fra. Det kan betyde, at du ikke kan lave en reel vurdering af, om hunden  er præget med henblik på at blive en god og velfungerende familiehund. ​

Gadehunde kan have flere udfordringer

Du kan ikke nødvendigvis regne med, at alene en beskrivelse af hundens sundhedsstatus og adfærd er tilstrækkelig, og at det er korrekt beskrevet af de personer, som formidler hunden. Derfor er det afgørende at se hunden, inden du køber den. 

Du skal være særligt opmærksom, når du køber hunde fra internater eller gennem formidlere. Har hunden en fortid som gadehund, må du forvente, at hunden kan have helbreds- og adfærdsmæssige udfordringer, som umiddelbart ikke ses hos hunde fra opdrættere. Det kan betyde, at hunden skal leve med sygdom eller smerter resten af livet, og det kan ende med at koste dig dyrt i dyrlægeregninger.

Ældre gadehunde kan have skavanker

Indføres ældre hunde fra udlandet, hvor de har levet som gadehunde, skal du være opmærksom på, at de oftest kan have fysiske skavanker efter et liv på gaden. Det kan være skader som følge af såkaldte mangelsygdomme. Sygdommene kan skyldes forkert sammensat foder, der kan give f.eks. knogleskørhed, dårligt syn, eller andre skavanker, hvis ikke hunden har fået en kost, som giver de nødvendige mineraler og vitaminer. 

Ældre gadehunde kan også have slid på hofter og led eller infektioner, som har været ubehandlede i en længere periode. Disse skavanker kan blive en omfattende opgave at afhjælpe hunden med. Nogle gange vil hunden skulle leve med smerter resten af livet, eller den skal aflives, hvis den ikke kan afhjælpes tilstrækkeligt fra smerter og lidelse. 

Hvalpefabrikker tager ikke hensyn til hunden

Du kan også risikere at købe hunde fra såkaldte hvalpefabrikker, som indføres fra andre lande og sælges som sunde hvalpe. En hvalpefabrik er et sted, hvor der produceres flest mulige hvalpe til salg uden at tage hensyn til, hvad der er godt for dyrene. Mange af disse hvalpe er ofte taget fra moderen for tidligt, og de er ikke præget, som en hvalp bør præges i dens første uger. Desuden kan der være udfordringer med sundheden hos disse hunde, da man producerer hvalpene uden at tage hensyn til arvelige sygdomme og hundenes almene sundhed.