Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Passer en hund til din livssituation?

Har du børn, er du ung eller ældre? Forskellige perioder i livet byder på forskellige udfordringer i forhold til at have hund. Læs om, hvad du bør være særligt opmærksom på, inden du beslutter dig for en hund.

Børnefamilie – har I plads og tid til en hund i familien?

Du er måske blandt dem, der husker de skønne timer, du tilbragte med hunden i dit barndomshjem – uden knivskarpt at huske opgaverne forbundet med at have hund. Måske ønsker dine børn sig brændende en hund.

I et godt hundeliv bliver hunden et elsket medlem af familien. Men den sætter også begrænsninger for tiden, I kan bruge på arbejde, rejser og fritidsaktiviteter.

Overvej grundigt, om I har plads til en hund, og om alle i familien ønsker sig hunden eller det kun er børnene. Kun voksne kan tage hovedansvar for hunden.

Overvej alternativer til at få hund

Hvis det er børnene, som presser på for at få hund, så lad dem begynde med en lang periode, hvor de fungerer som fast passer for en hund.

I kan sætte et opslag op, der hvor I handler, eller tilbyde at lufte hund for en nabo. Det vil give børnene større viden om hunde. Det kan også vise, om deres hundeinteresse tager af.

I kan også forsøge at låne en hund af nogle venner i fx. 14 dage, så I kan få en fornemmelse af, om I kan indpasse en hund i familiens hverdag.​

Ung - en hund begrænser din frihed

Måske er du en af dem, der har forelsket dig i tanken om at få en hund? Men husk, at en hund er et langtidsprojekt, der også begrænser dig – din fritid, dit sociale liv, din økonomi, dine rejsemuligheder, dit arbejdsliv og studie. Og husk at ikke alle boligforeninger tillader hundehold, så det skal tjekkes inden anskaffelsen.

Hvis du først vælger en hund, kan du ikke gøre valget om uden store konsekvenser for både dig og hunden.​

Hunde sover ikke længe om morgenen, og slet ikke hvis de er gået tidligt til ro aftenen før, fordi du har været i byen! Det skal du tænke over, før du anskaffer dig hund.

Du skal også tænke på, om du gider lufte hunden 3-4 gange i døgnet i al slags vejr, også om vinteren, og samle op efter hunden. Det hører med til at være hundeejer, året rundt.​​

Ældre – har du livstil og netværk til at have hund?

​Som ældre har du måske god tid, og kan derfor tilbyde en hund et dejligt liv med masser af selskab og aktiviteter. Alligevel skal du lære hunden at være alene hjemme nogle timer. Det gør det meget nemmere, når du alligevel får brug for, at hunden skal passes af andre.​

Dine kræfter kan have ændret sig, siden du sidst havde hund​​

Selvom du har god erfaring med at have hund, så overvej, om din energi er blevet mindre siden da. Vi er tilbøjelige til at huske alt det gode og nemme ved den gamle, flinke hund, vi havde engang.

Det kan virkelig overraske, hvor anstrengende det er, at starte forfra med en krævende hunderace. Derfor skal du måske overveje at vælge en mindre eller mere rolig hunderace. I stedet for en hvalp kan du også overveje at få en voksen hund, fx et internat.