Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Overvågning af husdyrsygdomme i Danmark

 

​Den vigtigste form for sygdomsovervågning er landmanden og dyreejerens daglige opsyn med dyrene. Hvis der viser sig sygdom, skal der iværksættes behandling, eller dyrlægen skal tilkaldes.
 
Laboratorieundersøgelser er ved mange sygdomme nødvendige for at stille den korrekte diagnose og iværksætte den korrekte behandling.
 
Andre kilder til viden om sundhedstilstanden i danske besætninger er opgørelser over dødelighed og medicinforbrug i de enkelte besætninger. Hensigten med opgørelserne er at skabe et bedre overblik over forekomsten af infektiøse sygdomme blandt produktionsdyr og årsagerne til medicinforbrug.
 
Data fra laboratorieundersøgelser fra danske svin og danske kreaturer siden 2014 findes for hver af dyrearterne som årsopgørelser, der på foranledning af Fødevarestyrelsen er udarbejdet​​​ af DTU Veterinærinstituttet.

Laboratorieundersøgelserne er foretaget på DTU Veterinærinstituttet samt for svin tillige på Laboratorium for Svinesygdomme, SEGES i Kjellerup og for kvæg tillige på Eurofins Steins Laboratorium i Vejen.

Ændret 13. januar 2020